Hoofdklasse A

23 september 2018 10:00

Scheidsrechter

W. Jagt

Vandaag moesten de mannen van trainer/coach Johan Piening aantreden tegen de nummer twee van vorig seizoen, Hoogeveen 2 . Vooraf werd er met het nodige respect naar dit duel uitgekeken. De laatste seizoenen was het VKW niet gelukt om ook maar een punt te behalen tegen Hoogeveen. Met een selectie van 18 spelers zat Piening ruim in zijn keuze en moest zelfs twee spelers doorschuiven  naar het derde team. Nadat iedere speler eerst individueel op de foto was geweest werd er op het veld nog een teamfoto gemaakt en kon de wedstrijd beginnen. De wedstrijd van vandaag stond onder leiding van de heer Jagt uit Assen. Bij een temperatuur van 10 graden hadden toch nog ongeveer 50 toeschouwers de moeite genomen om het reserveteam, dit keer in het oranje gestoken,  op het sportpark De Perkenslag aan te moedigen.

Piening begon met de vanuit een blessure terugkerende 1e selectiespeler Frits Nijstad in de spits als secondant van Mario Wielink. Vanaf de aftrap nam VKW 2 het heft in handen en probeerde via vlot combinatiespel tot kansen te komen. Hoogeveen probeerde vooral centrale middenvelder Roemahlewang veel aan de bal te krijgen maar de spelverdeler lag vanaf het begin aan de ketting bij Roel van de Veen en zodoende werd de angel uit het spel van Hoogeveen gehaald. Voorin had Hoogeveen Thom Scheper geposteerd. De dit seizoen overgekomen speler van FC Emmen was met zijn snelheid een gevaarlijk wapen maar de jongeling kreeg nauwelijks bespeelbare ballen en werd vakkundig onder controle gehouden door de sterk spelende en jarige Erwin Willems. Het eerste kwartier gebeurde er weinig voor beide doelen. VKW  had het meeste balbezit maar creëerde te weinig om echt gevaarlijk te worden. Toch was het in de 16e minuut  VKW dat op voorsprong had moeten komen. Via een prachtige en wellicht mooiste aanval van deze morgen over drie schijven met één keer raken werd Nijstad op links  vrijgespeeld maar diens voorzet werd door de geheel voor het doel vrijstaande  Mart van Zwieteren hoog over geschoten. De rechtermiddenvelder zou later in de wedstrijd alsnog zijn stempel op deze wedstrijd drukken. Niet veel later na deze gemiste kans counterde Hoogeveen bijna naar de 0-1 maar de spits schoot te gehaast over. Na een half uur werd zoals vooraf besproken Nijstad naar de kant gehaald voor hem in de plaats kwam Jelle de Jong.  De Jong ging op de centrale middenveldpositie spelen waardoor Arwolt Stevens doorschoof naar de voorste linie. In de 37e minuut was Hoogeveen opnieuw dichtbij de openingstreffer maar wederom werd er te gehaast over geschoten. Waar iedereen had gedacht dat zonder doelpunten de rust werd bereikt had het mis. De toeschouwers die inmiddels de warme kantine hadden opgezocht kregen dus niet mee dat VKW op een tot dat moment verdiende voorsprong kwam. Het was de mee opgekomen voorstopper Jens Nomden die uit een hoekschop van Stevens de bal via een verdediger op het achterhoofd kreeg en het leder tot ieders verbazing in het doel zag ploffen. Dit was wat de ploeg nodig had zo vlak voor de rust. Het had binnen een minuut zomaar 2-0 kunnen staan toen Stevens richting het doel van Hoogeveen stormde maar de bal iets onder hem bleef liggen en het schot nog door de Hoogeveen goalie met de voet kon worden gekeerd. Het bleef dus bij 1-0 en met deze tussenstand werden de kleedkamers opgezocht. Piening wees zijn ploeg erop dat iedereen geconcentreerd moest blijven spelen en dat er ook in de tweede helft kansen zouden komen om de score uit te bouwen. Zonder wissels begon VKW aan de tweede helft. Via de linkerkant met de onvermoeibare aanvoerder Bart Strijk en Jeroen van der Loo en de rechterkant met Erwin Willems en Mart van Zwieteren probeerde VKW met gevarieerd spel de spitsen aan het werk te zetten. Dit leverde de nodige druk op het doel van Hoogeveen op zonder dat er een 100% kans werd gecreëerd. Na een uur spelen kreeg Hoogeveen de grootste kans om op gelijke hoogte te komen toen het na een overtreding van Jens Nomden een vrije trap op de rand van de zestien mocht nemen. Roemahlewang nam plaats achter de bal maar tot opluchting van iedereen aan VKW zijde schoot hij de bal in de goed door doelman Bjorn Blaauw opgestelde muur. Dezelfde Blaauw kreeg later in de wedstrijd nog een gele kaart voor tijdrekken van de overigens prima fluitende Jagt. In de 67e minuut werd het 2-0. Het was Jelle de Jong die een toegekende vrije trap op het middenveld snel nam op de wegsprintende Mart van Zwieteren en diens weergaloze lob was te machtig voor de te ver voor zijn doel staande keeper van Hoogeveen. Hiermee had de rechtermiddenvelder zijn gemiste kans uit de eerste helft goed gemaakt en zijn sterke optreden bekroond met een geweldig goal. In de 73e minuut kon de VKW aanhang opnieuw juichen. Het was  rechtsback Erwin Willems die met een diepe bal over de rechterflank Mario Wielink weg stuurde en diens schot in de korte hoek was de doelman te machtig en was de 3-0 een feit. Een paar minuten later ontsnapte VKW aan een tegengoal. Uit een goed genomen hoekschop was het Blaauw die met een uiterste krachtsinspanning de bal uit de verre hoek ranselde. Toch moesten de Borkers in de 78 minuut nog een tegentreffer incasseren. Eerst werd een hoekschop nog weggewerkt maar de opnieuw ingebrachte bal werd door de mee opgekomen centrale verdediger van Hoogeveen van dichtbij binnen geschoten. Piening besloot om de met lichte enkelklachten kampende v.d Loo te vervangen voor Jeroen Klaucke en niet veel later moest de moegestreden Roel v/d Veen worden vervangen door broer Gert. Dit had enkele omzettingen tot gevolg en het was even  zoeken aan VKW kant naar de juiste afstemming. Hoogeveen ging na de 3-1 op jacht naar de aansluitingtreffer waarbij nog een paar hachelijke momenten ontstonden voor het doel van VKW. In de slotfase bracht Piening voor Wielink en Stevens nog Marijn Klok en Remco Poort. Ver in blessuretijd moest Wessel Oosterhof nog een onterechte gele kaart incasseren. De misschien wel beste man op het veld gleed met een keurige sliding de bal weg voor een aanstormende aanvaller die daarbij zijn been liet staan. Tot verrassing van velen vond de heer Jagt dit een gevaarlijke overtreding en dus geel. Dit was tevens het moment waarop hij een einde maakte aan deze boeiende en onderhoudende wedstrijd. De overwinning werd met veel gejuich gevierd en men besefte aan VKW kant dat er tegen een kampioenskandidaat verdiend was gewonnen. Volgende week gaat de ploeg op bezoek in Dalen waar de promovendus er alles aan zal doen om de punten in eigen huis te houden. Aanvang wedstrijd 11.00 uur.