2 - 1

SC Emmeloord 2 (zon)

Hoofdklasse A

4 november 2018 10:00

Op deze mooie zondag moest VKW op het eigen sportpark De Perkenslag aantreden tegen het onderaanstaande Emmeloord 2. De ploeg van trainer Douwe Boomsma had tot dusverre een schamele twee punten uit zes wedstrijden vergaard, daar waar VKW 2 inmiddels vijftien uit zes bijeen had gespeeld. Vooraf moest trainer Johan Piening vooral voorin puzzelen omdat topscorer Mario Wielink met een enkelblessure moest toekijken,ook Arwolt Stevens één van de andere aanvallers moest wegens werkzaamheden verstek laten gaan. Met een viertal aanvullingen vanuit de eerste selectie stond er een representatief elftal aan de aftrap die in staat moest worden geacht om de drie punten in Westerbork te houden. De wedstrijd stond onder leiding van de heer Boelaart uit Meppel. VKW 2 begon zoals gebruikelijk met veel energie aan de wedstrijd en na vier minuten was het Wouter Baardink die met een voorzet vanaf de achterlijn Sybren Kool vond maar zijn inzet was een makkelijke prooi voor doelman Tim Schaafsma. In de 14e minuut opnieuw een grote kans voor VKW toen de mee opgekomen linksback ,Bart Strijk, uitstekend werd bediend door dezelfde Kool. De inzet van de VKW aanvoerder,die met zijn ‘zwakke’ rechter de bal inschoot, zag tot zijn ontsteltenis dat de inzet door de Emmeloord doelman gekeerd kon worden. VKW bleef de beter voetballende ploeg,maar moest alert zijn op de gevaarlijke counters van Emmeloord. Vooral de behendige Mark Naaktgeboren en Wiebe Koopmans lieten zien over

technische voetbal kwaliteiten te beschikken. De verdediging onder leiding van doelman Bjorn Blauw,die overigens in de slotfase een cruciale rol zou spelen, en laatste man Wessel Oosterhof moest geconcentreerd blijven spelen en vele duels uitvechten met de behendige aanvallers. In de 22e minuut had VKW op voorsprong moeten komen toen wederom op de linkerkant Sybren Kool de geheel vrijstaande Jelle de Jong vond in het strafschopgebied. De rechtermiddenvelder schoot de bal echter rakelings naast. Zoals zo vaak in het voetbal ging de wet weer op dat als je zelf de kansen niet benut de tegenstander dit wel doet. Een foute pass van Jens Nomden richting aanvaller Jeroen v/d Loo werd onderschept door Luuk Halsema. Zijn pass door het hart van de VKW defensie werd door de van eigen helft komende Wiebe Koopmans opgepikt en hij schoot werkelijk op schitterende wijze vanaf een meter of 35 de bal over de op de strafschopstip staande keeper Bjorn Blauw in het verlaten doel. Dit betekende de op dat moment onverdiende 0-1,maar niemand die daar om maalde aan Emmeloord zijde. Jeroen v/d Loo kreeg niet veel later nog geel wegens commentaar op de leiding. Het is duidelijk dat als je al eens gewaarschuwd bent door de leidsman je beter je mond kunt houden,maar de heer Boelaart vond het nodig om op iedere opmerking in of naast het veld te reageren. Ik wil de heer Boelaart van deze kant een gratis advies geven. Bemoei je met het leidinggeven in een wedstrijd en laat de spelers en technische staf van beide teams verder met rust. Met een 0-1 tussenstand

werden de kleedkamers opgezocht. Piening was tevreden over het vertoonde spel en vond dat als er op dezelfde manier gespeeld zou worden als in de eerste helft de kansen ook zullen komen. Wel wees Piening erop dat er vaker en sneller op de goal moet worden geschoten. Zonder wijzigingen betraden beide ploegen het veld. VKW probeerde opnieuw druk te zetten op de defensie van Emmeloord zonder tot grote kansen te komen. In de 55e minuut was de ijzersterk spelende Wouter Baardink dichtbij de gelijkmaker maar zijn inzet werd door doelman Tim Schaafsma tot hoekschop verwerkt. Deze hoekschop werd rakelings naast gekopt door Wessel Oosterhof. VKW liet Emmeloord niet meer opbouwen en de ploeg van Boomsma kwam nauwelijks meer over de middenlijn. In de 65e minuut viel dan eindelijk de verdiende gelijkmaker. Jelle de Jong vond Jeroen van der Loo en zijn lob verdween over Schaafsma in het doel. VKW rook bloed en binnen twee minuten na de 1-1 kreeg het een strafschop toen Baardink in de 16 omver werd geduwd. Jelle de Jong besloot om dit buitenkansje te benutten,maar tot afgrijzen van de ongeveer 50 supporters, de technische staf en de spelers van VKW besloot hij de bal door het midden te schieten waarbij de bal via het lichaam van Schaafsma over de deklat caramboleerde. De in de spits geposteerde Bart Bouwmeester kreeg nog een grote kans om de Borkers op voorsprong te schieten. Hij kreeg de bal in de zestien aangespeeld en omspeelde hierbij de doelman maar kwam te ver naar buiten waardoor de hoek te moeilijk werd en deze

kans nog onschadelijk kon worden gemaakt ten kostte van een hoekschop. Piening besloot in te grijpen en bracht Marijn Klok voor Bouwmeester en Ruurd Doorten voor de moegestreden Sybren Kool. De blonde middenvelder had een puike wedstrijd afgeleverd en stond vooral in de eerste helft aan de basis van een paar grote kansen. Piening liet ook Jeroen Klaucke invallen voor aanvoerder Bart Strijk. Dit betekende dat Erwin Willems van de linksbackpositie naar de rechtsback positie verhuisde en Klaucke zijn plaats in nam. Ook besloot Piening meer risico te nemen en centraleverdediger Jens Nomden werd doorgeschoven naar het middenveld. Dit had het gewenste effect en in de 82e minuut viel dan eindelijk de zo verdiende 2-1. Met een magistrale steekpass vond de ingevallen Klok de diepsprintende Frank Giesselbach. Waar zijn collega’s al enkele keren gefaald hadden oog in oog met doelman Schaafsma bleef de kleine aanvaller uiterst koelbloedig en rondde deze kans beheerst af. Dit was de bevrijdende treffer waar de ploeg de hele tweede helft naar op jacht was geweest. Toch ontsnapte VKW in de slotfase nog twee keer aan de gelijkmaker. Eerst was het Klaucke die met een wilde trap de bal wilde wegwerken doch de jongeling kreeg de bal ongelukkig tegen zijn hand wat een Emmeloord een vrije trap op de zestien meter opleverde. Het was Wiebe Koopmans die plaatst nam achter de bal en de man van de 0-1 beschikt over een fijne traptechniek dus iedereen aan VKW zijde hield zijn hart vast. De bal verdween langs de muur ,maar de tot dan

toe werkeloos toekijkende doelman Blauw, was op zijn post en met zijn scheenbeen wist hij in een reflex de bal buiten de zestien te werken. Om de wegspringende bal in bezit te houden maakte Nomden een onnodige overtreding wat hem op een gele kaart kwam te staan. Opnieuw mocht Emmeloord een vrije trap nemen en opnieuw wist Blauw zich te onderscheidden. Met een geweldige redding wist hij de bal uit de bovenhoek te ranselen. Iedereen haalde opgelucht adem. Het slotakkoord was voor VKW. Giesselbach mocht eveneens op de rand zestien een vrije trap nemen. Met een boog verdween de bal via de kruising over de lat. Het bleef bij 2-1 en opnieuw een moeizame maar verdiende zege dus voor de Borkers die keurig op de tweede plaats blijven staan. Woensdag speelt de ploeg om 20.00 in Assen de bekerwedstrijd tegen Achilles 2 (zaterdag). Volgende week zondag is VKW 2 vrij en de week erop gaat de ploeg op bezoek bij GAVC te Grouw